ChatGPT Nedir ve Nasıl Kullanılır?

ChatGPT Nedir ve Nasıl Kullanılır

ChatGPT, günümüzde birçok alanda kullanılan bir dil modelidir. Ancak bu teknoloji hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Bu blog yazısında, ChatGPT’nin ne olduğu, nasıl çalıştığı, günlük yaşamda nasıl kullanabileceğimiz ve daha fazlasını ele alacağız.

İçindekiler:

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, yapay zeka teknolojisi tarafından desteklenen doğal dil işleme aracıdır. Bu sohbet botu ile insan gibi konuşmalar yapabilir ve çok daha fazlasını gerçekleştirebilirsiniz. Dil modeli, sorularınızı yanıtlayabilir ve e-postalar, içerik metinleri ve kodlar oluşturmak gibi görevlerde size yardımcı olabilir. ChatGPT şu anda halka açık ve ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Şubat 2023’ün başında, ChatGPT Plus adında ücretli bir abonelik versiyonu da piyasaya sürülmüştür.

ChatGPT’yi Kim Yaptı?

ChatGPT, bir yapay zeka ve araştırma şirketi olan OpenAI tarafından oluşturulmuştur. Şirket, ChatGPT’yi 30 Kasım 2022’de piyasaya sürmüştür. OpenAI, aynı zamanda popüler bir yapay zeka sanat üreteci olan DALL-E 2’yi ve otomatik konuşma tanıma sistemini olan Whisper’ı da yaratmıştır.

ChatGPT’ye Nasıl Erişilir?

ChatGPT’ye basitçe chat.openai.com adresini ziyaret ederek ve bir OpenAI hesabı oluşturarak erişebilirsiniz. Veya eski URL’yi, yani chat.openai.com/chat adresini de kullanmaya devam edebilirsiniz. OpenAI, kullanıcı kolaylığı için orijinal URL’yi sadeleştirmiştir.


Oturum açtıktan sonra ChatGPT ile sohbet etmeye başlayabilirsiniz. Bir soru sorarak sohbetinizi başlatabilirsiniz. İstediğiniz kadar çok soru sorabilirsiniz.

ChatGPT Uygulaması Var mı?

Evet, resmi bir ChatGPT uygulaması hem iPhone hem de Android kullanıcıları için mevcuttur. Ancak, uygulama mağazasında ararken, App Store ve Play Store’da listelenen sahte uygulamalar olabileceğinden, OpenAI tarafından oluşturulan uygulamayı indirdiğinizden emin olun.

ChatGPT Ücretli mi?

ChatGPT, ne için kullanırsanız kullanın ücretsizdir; yazma, kodlama vb. tüm hizmetleri (eklentiler hariç) Ayrıca kullanıcıların yararlanabileceği $20/ay maliyetinde bir abonelik seçeneği de vardır. Ücretli abonelik modeli, kapasite dahi olsa genel erişim, GPT-4’e erişim, daha hızlı yanıt süreleri ve eklentiler aracılığıyla internete erişim gibi ekstra avantajlar garanti eder.

ChatGPT Nasıl Çalışır?

ChatGPT, OpenAI tarafından oluşturulan Generative Pre-trained Transformer (GPT) adlı bir dil modeli mimarisi üzerinde çalışır. ChatGPT tarafından kullanılan özel GPT, OpenAI’ye göre GPT-3.5 serisinden bir modelle ince ayar yapılmıştır. Ancak, ChatGPT Plus aboneliği ile GPT-4, OpenAI’nin en gelişmiş modeline erişim sağlayabilirsiniz.

ChatGPT ve Arama Motoru Arasındaki Fark Nedir?

ChatGPT, son kullanıcıyla konuşma yapmak üzere oluşturulmuş bir dil modelidir. Bir arama motoru, kullanıcının istediği bilgiyi bulmalarına yardımcı olmak için internet üzerindeki web sayfalarını indeksler. ChatGPT’nin ücretsiz versiyonu, internetten bilgi aramak için bir yeteneğe sahip değildir. Eğitim verilerinden öğrendiği bilgileri kullanarak bir yanıt üretir, bu da hata yapma olasılığını bırakır.

Bir diğer önemli fark ise, ChatGPT’nin yalnızca 2021’e kadar bilgilere erişimi olmasıdır, oysa normal bir arama motoru gibi Google en güncel bilgilere erişim sağlar. Örneğin, 2022’de Dünya Kupası’nı kimin kazandığını ücretsiz ChatGPT versiyonuna sorduğunuzda, size bir yanıt veremez, ancak Google verir.

Eğer bir ChatGPT Plus abonesiyseniz, ChatGPT’nin internete erişim sağlayan Bing entegrasyonuna erişiminiz vardır. Web’i indeksleme yeteneği olduğundan, ChatGPT Plus ve bir arama motoru arasındaki önemli fark, sohbet botunun doğal dil komutlarını anlama ve konuşmacı yanıtlar sağlama yeteneğidir.

ChatGPT’nin Sınırlamaları Nelerdir?

Çok etkileyici görünmesine rağmen, ChatGPT’nin hâlâ sınırlamaları vardır. Kullanıcılar bazen ChatGPT’nin niyetlerini anlaması için sorularını birden fazla kez yeniden ifade etmek zorunda kalabilirler. Daha büyük bir sınırlama, verdiği yanıtların kalitesinin eksik olmasıdır; bu yanıtlar bazen mantıklı görünebilir ama pratikte hiçbir anlam ifade etmeyebilir veya aşırı derecede uzun olabilir.
Belirsiz sorular için açıklama istemek yerine, model sadece sorunuzun ne anlama geldiğini tahmin eder, bu da istenmeyen yanıtlara yol açabilir. Bu sınırlama, geliştirici soru-cevap sitesi StackOverflow’un en azından geçici olarak ChatGPT tarafından üretilen yanıtları yasaklamasına yol açtı.

Stack Overflow moderatörleri bir gönderilerinde bu durumu açıklamak için: “Temel problem, ChatGPT’nin ürettiği yanıtların yanlış olma oranının yüksek olması, ancak tipik olarak iyi olabilecekleri gibi görünmeleri ve yanıtların çok kolay üretilebilir olmasıdır,” diyorlardı. Ayrıca bazı eleştirmenler de, bu araçların sadece istatistiksel bir açıdan mantıklı bir sıraya kelimeleri yerleştirmekte çok iyi olduğunu, ancak anlamını anlayamadığını veya ifade ettiği ifadelerin doğru olup olmadığını bilemeyeceğini savunuyorlar.

Bir diğer önemli sınırlama ise, ChatGPT’nin verilerinin 2021’e kadar sınırlı olmasıdır. Sohbet botunun o zamandan sonra meydana gelen olaylar veya haberler hakkında bir farkındalığı yoktur. Son olarak, ChatGPT yanıtları için kaynak sağlamaz.

Ancak, bu iki problem, ChatGPT’nin varsayılan arama motoru olarak Bing’e entegrasyonu ile ele alınmıştır. Bir Bing eklentisi, ChatGPT’ye interneti indeksleme ve alıntılar sağlama yeteneği verir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ChatGPT gibi tüm dil modelleri, sınırlamalara sahiptir ve saçma yanıtlar ile yanlış bilgiler verebilir. Bu yüzden verdiği verileri çift kontrol etmek önemlidir.
OpenAI, kullanıcıların modeli iyileştirmek için ChatGPT’nin onlara söylediklerine ilişkin geri bildirimde bulunmalarını, beğenme ve beğenmeme düğmelerini kullanmalarını önerir. Daha da iyisi, şirketin Hata Ödül programının bir parçası olabilir ve güvenlik açıkları ve güvenlik sorunlarını bildirerek 20.000 dolara kadar kazanabilirsiniz.

ChatGPT ile Sohbet Edebilir miyim?

Bazı insanlar ChatGPT’yi karmaşık işlevler için, kod yazma veya hatta kötü amaçlı yazılım oluşturma gibi, kullanıyor olsa da, daha sıradan aktiviteler için, arkadaşça bir sohbet yapmak gibi, ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.
Konuşma başlatıcıları “Açım, ne yemeliyim?” kadar basit veya “Ahirette ne olduğunu düşünüyorsun?” kadar karmaşık olabilir. Her durumda, ChatGPT’nin size bir yanıtı olacağı kesindir.

ChatGPT’yi Nasıl Kullanabilirsiniz?

ChatGPT’nin web sitesindeki OpenAI hesabınıza giriş yaptıktan sonra, yapay zeka aracının penceresini tanıma zamanıdır. Aşağıda göreceğiniz şeyin bir özetini ve bir örnek olarak aşağıdaki resmi bulacaksınız:

Yeni Sohbet ve Yan Menüyü Gizle Butonları: Ekranınızın sol tarafında, herhangi bir zamanda yeni bir konuşma başlatmak için tıklayabileceğiniz ‘Yeni sohbet’ için bir buton göreceksiniz. Bu özellik yararlıdır çünkü ChatGPT modeli daha önce bir konuşmada ne konuşulduğunu hatırlar ve bağlamla yanıt verir, bu yüzden yeni bir sohbet, bağlam olmadan yeni bir tartışma yaratacaktır.

Sohbet Geçmişi: Sol yan menü, birine geri dönmeniz gerekiyorsa tüm önceki konuşmalarınızı saklar, ancak sohbet geçmişini kapatma seçeneği de vardır. Burada her sohbetin başlığını düzenleyebilir, sohbet geçmişinizi başkalarıyla paylaşabilir veya silebilirsiniz.

Hesap: Ekranınızın sol alt kısmında e-posta adresinize veya adınıza tıkladığınızda, hesap bilgilerinize, ayarlara, çıkış yapma seçeneğine ve OpenAI’den yardım ve SSS’lere erişim sağlayacaksınız. Eğer ChatGPT Plus’ınız yoksa, burada Plus’a Yükselt butonunu göreceksiniz.

Sorularınız: Yapay zeka sohbet botuna verdiğiniz sorular veya komutlar burada görünür.

ChatGPT’nin Yanıtları: ChatGPT sorgularınıza her yanıt verdiğinde, logo sol tarafta görünecektir. Her yanıtın sağına Metni Kopyala, Beğen ve Beğenme butonları çıkar. Bu metni panonuza yapıştırmak ve yanıtın doğru olup olmadığına dair geri bildirimde bulunmak için bu metni kopyalayabilirsiniz. Bu süreç, yapay zeka aracını ince ayar yapmaya yardımcı olur.

Yanıtı Yeniden Üret: Sohbette bir yanıt alırken sorun yaşarsanız veya tatmin edici bir yanıt alamazsanız, ‘Yanıtı Yeniden Üret’ seçeneğine tıklayarak ChatGPT’nin en son komut için yeni bir yanıtla tekrar denemesini sağlayabilirsiniz.

Metin Alanı: Bu bölümde, komutlarınızı ve sorularınızı girersiniz; sadece göndermek için enter tuşuna basın.

ChatGPT Versiyonu: OpenAI, metin giriş alanının altında biraz ince yazı ekler, burada “Ücretsiz Araştırma Önizlemesi. ChatGPT, insanlar, yerler veya gerçekler hakkında yanlış bilgiler üretebilir” uyarısını okuyabilirsiniz. Bu bölüm aynı zamanda şu anda kullandığınız ChatGPT modelinin versiyonunu da gösterir.

ChatGPT’yi En Verimli Şekilde Kullanmayı Nasıl Öğrenirsiniz?

ChatGPT ve yapay zeka konusunda daha derin bir anlayış kazanmak ve bu araçları en verimli şekilde nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, Survivor Akademi’nin düzenlediği ChatGPT ve Yapay Zeka Kullanımı Workshop’una katılın!
Bu workshop, ChatGPT’nin sınırlamalarını, avantajlarını ve çok daha fazlasını detaylı bir şekilde ele alıyor. Eğitim sonunda, ChatGPT’yi iş veya kişisel projelerinizde nasıl daha etkin bir şekilde kullanabileceğinizi anlayacaksınız.

Kimler Katılmalı?

  • Yapay zeka ve ChatGPT hakkında temel bilgi sahibi olmak isteyen herkes.
  • Uygulama geliştiriciler, yazılımcılar ve teknoloji meraklıları.
  • Dijital pazarlama ve müşteri hizmetleri alanında çalışan profesyoneller.
  • İşletme sahipleri ve yöneticileri, teknolojik gelişmeleri takip ederek işlerini büyütmek isteyenler.
  • Eğitim alanında çalışan profesyoneller, eğitmenler, öğretmenler ve yöneticiler


Kontanjan Sınırlıdır. Şimdi kaydolun!