2024 İçin Bilmeniz Gereken Sosyal Medya İstatistikleri

2024 için bilmeniz gereken sosyal medya istatistikleri - survivor dijital

Dijital pazarlama ajansları ve sosyal medya pazarlamacıları için, sürekli değişen dijital dünyada başarılı olabilmek adına trend oluşturan sosyal medya kanallarını ve yeni ortaya çıkan ağları sürekli izlemek hayati öneme sahiptir. Sosyal medya istatistiklerine hakim olmak, sektördeki güncel eğilimleri anlamak ve bu bilgileri sosyal medya stratejisinin temeline yerleştirmek için kritiktir.

Bu yazıda, sosyal medya alanında hangi kanalların öne çıktığını, hangi içerik formatlarının ve araçlarının en etkili sonuçları verdiğini keşfedeceksiniz. 2024 yılında hem organik hem de ücretli sosyal medya pazarlama faaliyetlerinizi planlarken ihtiyacınız olacak temel sosyal medya istatistiklerini derinlemesine inceleyeceğiz. Bu rehber, markanızın veya müşterilerinizin kaynaklarını en etkili şekilde nasıl kullanabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacak.

2024 için Öne Çıkan Sosyal Medya İstatistikleri

2024’te sosyal medya pazarlamasında başarının tanımı, yatırımların geri dönüşünü net olarak görebilmek üzerine olacak. Markalar, getiri sağlamayan platformlarda var olmaktan kaçınacaklar. Bu yüzden, hedef kitlenizin hangi sosyal medya ağlarını kullandığını anlamak ve kaynaklarınızı buna göre yönlendirmek 2024 yılı için çok daha önemli olacak.

  • Dünya çapında sosyal medyanın benimsenme oranları artmaya devam ediyor. Statista‘ya göre 2024 yılında toplam sosyal medya kullanıcı sayısının 5,17 milyar kişi olacağı tahmin ediliyor . Bu sayı her yıl yaklaşık 300 milyon kullanıcı artıyor.
  • Facebook, aylık 3 milyardan fazla aktif kullanıcısıyla dünya çapında en üst sıradaki yerini koruyor . YouTube, aylık yaklaşık 2,5 milyar aktif kullanıcıyla ikinci sırada yer alıyor. Instagram ise aylık 2 milyar aktif kullanıcı sayısıyla üçüncü sırada yer alıyor. TikTok’un aylık 1,2 milyar aktif kullanıcısı var. Snapchat’in 750 milyonu var. X’in (eski adıyla Twitter) aylık yaklaşık 660 milyon aktif kullanıcısı var ve Pinterest’in 465 milyon aktıf kullanıcısı var.
Ekim 2023 itibarıyla dünya çapındaki en popüler sosyal ağlar, aylık aktif kullanıcı sayısına göre sıralanmıştır
Ekim 2023 itibarıyla dünya çapındaki en popüler sosyal ağlar, aylık aktif kullanıcı sayısına göre sıralanmıştır
  • Dünya çapında sosyal medya reklam harcamalarının 2024 yılında yaklaşık 160 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor . Yapay zeka çağında içerik üretiminin daha da kolaylaştığı bir ortamda markaların organik olarak öne çıkması zorlaşmaya devam ediyor. Bu nedenle reklam harcamalarının sosyal medyada önemli ölçüde artmaya devam etmesi bekleniyor; 2028 yılına kadar 260 milyon doların üzerinde bir reklam harcaması öngörülüyor.
  • Tüketicinin sosyal reklamlara olan güveni dünya çapında büyük farklılıklar gösteriyor. Genel olarak Hintli sosyal medya kullanıcıları, %48’lik bir kesimin sosyal reklamlara güvendiğini bildirerek ilk sırada yer alıyor. Amerikan Uluslararası Ticaret İdaresi’ne göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) %45 raporlama güveniyle ikinci sırada yer alıyor.
  • ABD uzun süredir sosyal medya reklamcılığına en fazla harcamayı yapıyor ve bu eğilimin 2024’te de devam etmesi bekleniyor. Ancak Çin’in ücretli sosyal harcamaları yıllık %13,4’lük bileşik büyüme oranıyla artıyor. Yine Amerikan Uluslararası Ticaret İdaresi’ne göre, 2026 yılına gelindiğinde Çin’in sosyal reklamlara en fazla harcamayı yapması bekleniyor.
  • Mobil sosyal medya reklamlarından elde edilen gelir, masaüstü sosyal medya reklamlarının ürettiği gelirden daha fazla. Mobil gelirin 2024 yılında toplam sosyal reklam gelirinin %82’sini oluşturacağı öngörülüyor. 2026 yılına gelindiğinde ise bu oranın %84’e çıkması bekleniyor.
  • Çoğu sosyal medya reklam platformunda harcamalar yıldan yıla artmaya devam ediyor. ( X Hariç) X hariç çoğu reklam platformunda 2024 yılında reklam harcamalarının artması bekleniyor. Ancak X’te (Twitter) reklam harcamalarının azalacağı tahmin ediliyor. X (Twitter) üzerindeki yıllık reklam harcamasının 2022 yılındaki 4,7 milyar dolardan 2027 yılına kadar 2,7 milyar dolara düşmesi bekleniyor .

Facebook İstatistikleri

  • Eylül 2023 itibarıyla Facebook’un aylık 3 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı bulunmaktadır . Facebook için kullanıcı edinme 2021’de geçici olarak dursa da sosyal ağ o zamandan bu yana istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etti.
2023'ün 3. çeyreği itibarıyla dünya çapındaki aylık aktif Facebook kullanıcılarının sayısı
2023’ün 3. çeyreği itibarıyla dünya çapındaki aylık aktif Facebook kullanıcılarının sayısı
  • ABD’de yetişkinlerin %70’i Facebook’u günlük olarak kullandığını bildiriyor. Pew Araştırma Merkezi’ne göre yüzde 15’ten biraz fazlası Facebook’u haftalık olarak kullanırken, yüzde 12’si daha az sıklıkta Facebook’u ziyaret ediyor.
  • Facebook’un kullanıcı tabanı ABD’deki farklı yaş gruplarına dağılmıştır. 18 ila 29 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık %70’i Facebook kullanıyor ve 30 ila 49 yaş arasındaki kişilerin %77’si bu ağı kullandığını bildiriyor. 50 ila 64 yaş arasındaki kişilerin toplam %73’ü Facebook kullanıyor ve 65 yaş üstü kişilerin %50’si bu ağı kullanıyor.
Görsel kaynak: https://www.pewresearch.org/journalism/fact-sheet/social-media-and-news-fact-sheet/

Instagram İstatistikleri

  • Instagram’ın dünya çapında aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı var, ancak bazı ülkelerde diğerlerine göre çok daha popüler. Statista’ya göre Hindistan 230 milyonla en büyük kullanıcı tabanına sahip . ABD ise 143 milyonla ikinci sırada yer alıyor. Brezilya 113 milyondan fazla kullanıcıyla üçüncü sırada yer alıyor.
Ocak 2023 itibarıyla Instagram kitle büyüklüğüne göre önde gelen ülkeler
Ocak 2023 itibarıyla Instagram kitle büyüklüğüne göre önde gelen ülkeler
  • ABD’de insanların %60’a yakını her gün Instagram kullanıyor. Pew Araştırma Merkezi’ne göre Amerikalı kullanıcıların yaklaşık %21’i Instagram’ı haftalık olarak kullanıyor.
  • Instagram’ın kullanıcı tabanı diğer birçok sosyal medya ağından çok daha gençtir. ABD’de 18 ila 29 yaş arasındaki kişilerin %70’inden fazlası Instagram kullandığını bildirirken, 30 ila 49 yaş arasındaki kişilerin %50’sinden azı Instagram kullanıyor. Daha ileri yaş gruplarında benimseme oranı büyük oranda düşüyor.
  • Instagram, Facebook’tan sonra ikinci sırada yer alan en popüler sosyal alışveriş noktalarından biridir. ABD’deki tüketicilerin yaklaşık %12’si Instagram’dan alışveriş yapıyor.
  • En popüler Instagram hesabı 650 milyondan fazla takipçisiyle @Instagram’dır. @cristiano (futbolcu Cristiano Ronaldo) 595 milyon takipçiyle en popüler ikinci kişi. Arguaby, gelmiş geçmiş en iyi futbolcu Lionel Messi’nin koçu @leomessi ve 477 milyonun üzerinde sayıyla üçüncü sırada yer alıyor.
  • Instagram kullanıcılarının belirli içerik türleri için net tercihleri ​​vardır. Kullanıcıların yaklaşık %50’si komik içerikleri tercih ederken, %46’sı yaratıcı gönderileri tercih ediyor. Kullanıcıların yalnızca %28’i nasıl yapılır paylaşımlarını tercih ediyor.
Nisan 2023 itibarıyla dünya çapındaki kullanıcılara göre Instagram'da tercih edilen içerik türleri
Nisan 2023 itibarıyla dünya çapındaki kullanıcılara göre Instagram’da tercih edilen içerik türleri

LinkedIn İstatistikleri

  • LinkedIn’in toplam 950 milyondan fazla kullanıcı tabanı var. LinkedIn kullanıcılarının yaklaşık %20’si (veya 180 milyonu) üst düzey yöneticilerden oluşuyor. LinkedIn’e göre yaklaşık 63 milyonu karar verici, 10 milyonu ise C düzeyindeki yöneticiler.
  • LinkedIn, diğer tüm sosyal medya platformlarından daha fazla, B2B ağ oluşturma hedefine sahiptir. LinkedIn istatistiklerine göre sosyal ağda 67 milyondan fazla şirket sayfası var.
  • Diğer büyük sosyal medya ağlarıyla karşılaştırıldığında LinkedIn’in kullanıcı tabanı en eğitimli olanıdır. Pew Araştırma Merkezi’ne göre, haber almak için LinkedIn’e güvenen tüm Amerikalı kullanıcıların yüzde 60’ından fazlası en az üniversite diplomasına sahiptir.
  • LinkedIn’in kullanıcı tabanı rakip sosyal medya ağlarına göre daha yaşlıdır. Haber almak için LinkedIn’e güvenen tüm Amerikalı kullanıcıların %38’i 30 ila 49 yaş aralığındadır. Pew Araştırma Merkezi’ne göre LinkedIn kullanıcılarının dörtte biri 50-64 yaş aralığındadır .
  • LinkedIn’in kullanıcı tabanı diğer sosyal medya ağlarına göre daha zengindir. Statista’ya göre kullanıcıların %50’sinden fazlasının aylık hane geliri yüksektir .
  • LinkedIn aynı zamanda iş arayanlar için de popüler bir sitedir. Her hafta 60 milyondan fazla kişi iş aramak için LinkedIn’i kullanıyor. LinkedIn’e göre üyeler her saniyede 140 iş başvurusu yapıyor.

Pinterest İstatistikleri

  • Yaklaşık 85 milyon kullanıcıyla ABD’de Pinterest’i en çok kullanan ülkedir. Statista’ya göre Brezilya’nın yaklaşık 28 milyon, Meksika’nın ise yaklaşık 19 milyon Pinterst kullanıcısı vardır .
Ocak 2023 itibarıyla Pinterest kitle büyüklüğüne göre önde gelen ülkeler
Ocak 2023 itibarıyla Pinterest kitle büyüklüğüne göre önde gelen ülkele
  • Cinsiyet dağılımı açısından Pinterest’te daha fazla kadın kullanıcılar var. Pinterest’e göre Pinterest kullanıcılarının yaklaşık %60’ı kadın olarak tanımlanıyor . Ağ ayrıca erkek kullanıcıların yıldan yıla %40 arttığını da bildiriyor.
  • Pinterest birçok kullanıcı için bir fikir edinme yeridir. Pinterest’e göre, kullanıcıların yaklaşık %85’i yeni bir projeye başlamak için bilgi ararken ağa güvendiklerini bildiriyor.
  • Pinterst aynı zamanda alışveriş yapmak ve satın alma araştırmaları yapmak için de popüler bir destinasyondur . Pinterest’e göre kullanıcıların %80’i haftalık olarak platformda yeni bir marka veya ürün keşfediyor.

Snapchat İstatistikleri

  • Statista’ya göre dünya çapında internet kullanıcılarının %10’undan biraz fazlası Snapchat kullanıcısıdır .
  • Hindistan, 182 milyondan fazla kullanıcıyla en fazla Snapchat kullanıcısına sahiptir. ABD ise 110 milyona yakın kullanıcı kitlesiyle ikinci sırada yer alıyor . Kullanıcı tabanı boyutları buradan hızla düşüyor. Pakistan ve Fransa’nın her birinin yaklaşık 26 milyon kullanıcısı var.
Nisan 2023 itibarıyla Snapchat izleyici büyüklüğüne göre önde gelen ülkeler
Nisan 2023 itibarıyla Snapchat izleyici büyüklüğüne göre önde gelen ülkeler
  • Günlük aktif Snapchat kullanıcılarının sayısı 2019’dan bu yana istikrarlı bir şekilde arttı. Statista’ya göre Eylül 2023 itibarıyla Snapchat’in günlük 400 milyondan fazla aktif kullanıcısı var .
  • Cinsiyet dağılımı açısından Snapchat en dengeli küresel kullanıcı tabanına sahiptir. Statista’ya göre Snapchat kullanıcılarının yaklaşık %51’i kadındır.
  • Diğer sosyal medya ağlarıyla karşılaştırıldığında Snapchat daha genç bir izleyici kitlesinin ilgisini çekme eğilimindedir. Pew Araştırma Merkezi’ne göre ABD’de 18 ila 29 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık %65’i Snapchat kullanıyor . 30 ila 49 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık %24’ü ağı kullanırken, 50 ila 64 yaş arasındaki kişilerin yalnızca %12’si Snapchat kullanıcısıdır.

TikTok İstatistikleri

  • TikTok’un en popüler olduğu ülke 143 milyondan fazla kullanıcısı ile ABD’dir. Endonezya 106 milyondan fazla takipçiyle ikinci sırada yer alıyor. Brezilya yaklaşık 95 milyon kullanıcıyla üçüncü sırada yer alıyor.
  • TikTok cinsiyet dağılımı en dengeli olan sosyal mecralardan biridir. Statista’ya göre TikTok kullanıcılarının yaklaşık yüzde 49’u kadın, yüzde 51’i ise erkektir.
  • ​​Tüm sosyal medya ağlarında kullanıcılar en fazla zamanı TikTok’ta geçiriyor. Statista’ya göre kullanıcılar ortalama olarak TikTok’ta günde 53 dakikadan fazla zaman harcıyor .
2023'te Amerika Birleşik Devletleri'nde belirli sosyal medya platformlarında günde harcanan ortalama süre
2023’te Amerika Birleşik Devletleri’nde belirli sosyal medya platformlarında günde harcanan ortalama süre
  • 160 milyondan fazla abonesiyle Khaby Lame, TikTok’ta en çok takip edilen içerik oluşturucudur. Influencer Charlie D’Amelio ise 151 milyondan fazla takipçisiyle ikinci sırada yer alıyor.
  • TikTok bir B2B sosyal medya ağı olarak bilinmeyebilir, ancak b2b için şaşırtıcı derecede yüksek yatırım getirisi (ROI) sağlıyor. Aslında B2B pazarlamacıları, yatırım getirisi açısından TikTok’u ikinci sıraya koyuyor (YouTube ve Instagram ile beraber).

X (Twitter) İstatistikleri

  • X (Twitter) küresel olarak dağıtılmış bir kullanıcı tabanına sahip olmasına rağmen en çok kullanıcıya ABD’de sahiptir. ABD’de 95 milyondan fazla X (Twitter) kullanıcısı var. Japonya 67 milyondan fazla kullanıcıyla ikinci sırada yer alıyor. Bu iki öncünün ardından diğer ülkelerde kullanıcı sayıları daha düşük oranlarda seyrediyor. X’in Hindistan’ın yaklaşık 27 milyon kullanıcısı var ve Brezilya’nın yaklaşık 24 milyonu var.
Ocak 2023 itibarıyla X (eski adıyla Twitter) kullanıcı sayısına göre önde gelen ülkeler
Ocak 2023 itibarıyla X (eski adıyla Twitter) kullanıcı sayısına göre önde gelen ülkeler
  • Cinsiyet dağılımı açısından diğer sosyal ağlara göre X (Twitter) en dengesiz küresel kullanıcı tabanına sahiptir. X (Twitter) kullanıcılarının yaklaşık %63’ü kendilerini erkek olarak tanımlamaktadır.
  • X (Twitter), ücretli abonelik sunan ilk sosyal platformudur. (Aralık 2022) – Statista’ya göre X Premium’un Nisan 2023 itibarıyla yaklaşık 640.000 abonesi vardı .
  • En fazla takipçiye sahip X (Twitter) hesabı, 140 milyondan fazla takipçisiyle platform sahibi @elonmusk’a aittir . İkinci sırada ise 132 milyon takipçiyle eski ABD başkanı @barackobama yer alıyor. Şarkıcı @justinbieber ise 112 milyon takipçiyle üçüncü sırada yer alıyor.
  • Emojiler X’te (Twitter) yaygın olarak kullanılmaktadır. Tweetlerin %26’sından fazlası en az bir emoji içeriyor. Emoji kullanımı son on yılda önemli ölçüde arttı. 2013 yılında tweetlerin yalnızca %4’ünde en az bir emoji yer alıyordu.
  • Birçok sosyal medya ağı büyümeye ve kullanıcı kazanmaya devam ederken, X (Twitter) 2024’te küçülmeye başlayabilir. Kullanıcıların yalnızca %40’ı ağı 2024’te kullanmaya devam edeceklerini doğruladı. Statista’ya göre kullanıcıların yaklaşık %25’i 2024’te X (Twitter) kullanmalarının olası olmadığını bildirdi .

YouTube İstatistikleri

  • Dünyanın en büyük ikinci arama motoru olarak da bilinen YouTube bazı ülkelerde neredeyse %100 penetrasyona ulaştı. BAE’deki insanların %98’inden fazlası YouTube kullanıyor ve yine İsrail’deki insanların %93’ünden fazlası YouTube kullanıcısı. Suudi Arabistan, Hollanda, Birleşik Krallık ve Norveç’te YouTube penetrasyonu %90’ın üzerindedir.
Ekim 2023 itibarıyla seçili ülke ve bölgelerde YouTube penetrasyonu
Ekim 2023 itibarıyla seçili ülke ve bölgelerde YouTube penetrasyonu
  • Bazı demografik grupların neredeyse %100’ü YouTube kullanıyor. Pew Araştırma Merkezi’ne göre, 18 ila 29 yaş arasındaki Amerikalıların yaklaşık %95’i YouTube kullanırken, 30 ila 49 yaş arasındaki kişilerin %90’ından fazlası bu ağı kullanıyor .
  • YouTube, kısa video formatı Shorts’u Eylül 2020’de kullanıma sundu. Bu format hızlı bir büyüme göstererek Temmuz 2023 itibarıyla aylık 2 milyar aktif kullanıcıya ulaştı.
  • YouTube, sosyal alışveriş açısından en iyi ağ olmasa da, Facebook ve Instagram’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. ABD’de tüketicilerin %10,7’si alışveriş için YouTube’u kullanıyor.
  • YouTube, 2014’ten bu yana Premium olarak bilinen ücretli bir abonelik sunuyor. 2024 yılı itibarıyla YouTube Premium’un yaklaşık 28 milyon aboneye sahip olacağı öngörülüyor.
  • En büyük YouTube kanalı, 237 milyon aboneyle Hint müzik kanalı T-Series’tir. YouTube Filmler 163 milyon aboneyle açık ara ikinci sırada yer alıyor .
Abone sayısına göre sıralanmış, Şubat 2023 itibarıyla en popüler YouTube kanalları
Abone sayısına göre sıralanmış, Şubat 2023 itibarıyla en popüler YouTube kanalları

Sosyal medya, gelişen kullanıcı tabanlarından reklam platformlarının güç kazanmasına kadar sürekli bir değişim içerisindedir. Doğru sosyal medya istatistiklerini takip ederek, markanız veya müşterileriniz için gerçekten önemli olan trendleri belirleyebilir ve başarılı bir sosyal medya stratejisi oluşturmak için ihtiyaç duyulan rehberliği sağlayabilirsiniz.

Ayrıca değişen trendlere ayak uydurmak ve 2024’ün zorlu şartlarında sosyal medya pazarlamasından başarılı sonuçlar almak için, sektörde deneyimli ve güvenilir bir dijital ajans olan Survivor Dijital ile çalışmayı düşünmelisiniz. Survivor Dijital, sosyal medya hesaplarınızın yönetimi ve optimizasyonunda uzman bir ekiple çalışarak, pazarlama stratejilerinizi geliştirmenize ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Etkili sosyal medya yönetimi için detaylı bilgi ve teklif almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ya da sosyal medya pazarlama becerilerinizi kendiniz geliştirmek isterseniz, Survivor Dijital Akademi tarafından sunulan sosyal medya pazarlama eğitimlerine katılabilirsiniz. Bu eğitimler, içerik yönetiminden mecra stratejilerine, reklam kampanya optimizasyonuna kadar geniş bir yelpazede bilgi sağlar. Başlangıçtan ileri seviyeye kadar farklı eğitim seçenekleri mevcuttur. Eğitim programları ve içerikleri hakkında daha fazla bilgi almak için Survivor Dijital Akademi’nin dijital pazarlama eğitimleri sayfasını ziyaret edin.